BALIFITNESS.hu


AZ ERŐ LEGYEN VELED!

A most induló cikksorozatommal szeretnénk segíteni a hatékony edzéstervezésben és elmondom, hogy, hogyan érd el és tartsd meg a legjobb formádat idő, energiapazarlás és sérülések nélkül.
Beszélek a sport az egészség, valamint a táplálkozás közötti összefüggésekről, és különböző szempontok alapján összeállított edzésterveket is adok.

Részletesen fogok foglalkozni az alábbi témákkal:

Egészség, életvitel

Sokan nincsenek elég jó egészségi állapotban ahhoz, hogy komolyabb edzésmunkába kezdhessenek…
A sport csak akkor válik a hasznodra, ha ahhoz megfelelő életvitel is társul.
A fittség és az egészség nem feltétlenül szinonímái egymásnak…

Táplálkozás

Itt szó lesz az alapanyagcseréről, napi energiaszükséglet meghatározásáról, a makronutriensek bevitelének helyes arányairól, vitaminokról, ételtársításról és a különböző sportágak energiaszükségletéről. Megközelítjük a táplálkozást a sport és az egészség aspektusából is.

Edzésperiodizáció

Elmondom miért fontos periodizálnod az edzéseidet.
Beszélek a változatosság szükségességéről, az optimális terhelésről, edzésintenzitásról, edzésterjedelemről.

Regenerálódás

Mivel regenerálódás nélkül nincs fejlődés, fontos az optimális pihenőidő megválasztása és betartása.
Írok az aktív, passzív regenerálódásról és megismerheted pihentető alvás kritériumait.

Túledzettség

Stagnálni nem jó, visszafejlődni még rosszabb… A túledzettség elkerülése érdekében okosan kell tervezni. Leírom a túledzettség kialakulásának okait, tüneteit és megismertetlek a két fajtájával is.

Bemelegítés, levezetés, nyújtás

A bemelegítés fontosságára sok edzéssel foglalkozó cikk felhívja a figyelmet.
Én megválaszolom miért van rá szükség.
A rendszeres stretchning előnyei vitathatatlanok. Testünk harmónikus működéséhez szükséges, hogy megfelelően rugalmas legyen. A levezetés élettanilag legalább olyan fontos, mint a bemelegítés. Az edzések utáni rosszullétek sokszor a levezetés hiányával köthetőek össze…

Az állóképesség fejlesztése és pulzuskontroll

Állóképességre szükség van minden sportban a forma 1-től a tollaslabdán át a testépítésig. Szó lesz a különböző állóképesség fejlesztő módszerekről, intenzitási zónákról, optimális edzésráfordításról és az aerob edzések jótékony hatásairól.
Beszélek a pulzusmérők nyújtotta előnyökről, ébredési, maximális, maradék pulzusról és a hasznos Karvonen képletről is.

A helyes futóstílus

Ezt a cikket azoknak is ajánlom akik szeretnek futni, és fejlődni, gyorsulni akarnak, és azoknak is akik eddig nehezen vagy egyáltalán nem tudták rávenni magukat egy kis kocogásra. Pár alapszabály betartásával növelheted a sebességed, miközben csökken a futásra fordított energiafelhasználásod és a sérülésveszély kockázata, ráadásul jobban is fogod érezni magad futás közben.

Sheldon féle alkattípusok

Az edzésmunkát alapjaiban határozza meg, hogy milyen az alkattípusod.
Elmondom milyen edzés és táplálkozási módszerekkel érdemes dolgozniuk az ekto, mezo és az endomorfoknak.

Erőfelesztés

Itt nem feltétlenül a nagy és végletekig kidolgozott izmok fejlesztéséről fogok beszélni, hanem inkább a funkcionális erősítésről és az arányos, mutatós fizikum eléréséhez szükséges módszerekről.
Kiemelem azt a rengeteg előnyt ami a súlyzós edzéssel jár, beszélek az erőfejlesztés szabályairól az erő fajtáiról, erőfejlesztési módszerekről.
Összehasonlítom a gépeken és a szabad súlyokkal végezhető gyakorlatokat és beszélek a haszos Weider edzéselvekről is.


A Holiday Beach Wellness-ben tartom az edzéseket.
(Budapest III. kerület, Római part)

Kellemes, vidám légköre, korszerű és sokoldalú felszereltsége miatt az egyik legideálisabb edzőterem. Tágas, tiszta és minden rendelkezésedre áll a változatos és hatékony edzésekhez.

Mindenkinek megvan a lehetősége és adottsága ahhoz, hogy egészséges, sportos legyen és jól nézzen ki. Ha reális célokat tűzöl ki magadnak fokozatosan meg fognak valósulni az elképzeléseid, ha teszel is érte.

Ha kezdő vagy és nem edzettél még rendszeresen az is remek, mert tiszta lappal indulsz. Sokan komoly károkat okoznak maguknak, mert nincsenek tisztában alapvető összefüggésekkel, edzéstechnikákkal.

A természetességet és az egészséget mindennél fontosabbnak tartom.