BALIFITNESS.hu


MELYIK EDZŐTERMET VÁLASSZAM?

Ha elszánt vagy és motivált, sok időt kell eltöltened a konditeremben ahol fontos, hogy úgy érezd, szinte teljesen azonosulni tudsz az ottani légkörrel.

A megfelelő edzőterem kiválasztásánál a praktikus szempontok érvényesülésén túl kell egy pozitív szubjektív élmény is, ami plusz erőt adhat az edzéseidhez.

Motiváló környezetben jobban megy a munka, és ha mások inspirálnak kevésbé figyelsz a fáradságra. Egészséges kereteken belül jót tesz, ha meg akarod mutatni…

Ha keresed az ideális edzőtermet, rendszerezheted így is az elvárásaidat:

Első benyomás, hangulat:

Próbálj ráérezni, hogy kellemes-e a légkör, tudnál-e motiváltan, energikusan edzeni.

Az a kérdés, hogy milyen érzéssel tölt el a terem hangulata, nem az, hogy mennyire esztétikus a hely. Az inspiráló közeg igazán fontos.

Nem mindegy milyen zene szól. Van aki a csendet szereti, lehet

AC-DC-re zúzni vagy az is előfordulhat, hogy állandóan ugyanzt a pár slágert nyomják, amitől lezsibbadsz és hoznod kell az i-phone-odat.

Nem jó a kongó üresség és a nagy tömeg sem. Ha rendszeresen üres egy terem azt általában jó okkal kerülik az emberek, ha pedig túlzsúfolt akkor esélyed sincs megcsinálni azt ami az edzéstervedben van.

Tisztaság, klíma:

Nem csak esztétikai, hanem egészségügyi okokból kifolyólag is fontos a kellő higénia. Éredemes megnézni az öltözőt, zuhanyzót, hogy van–e tíz centis pók a sarokban, lecsekkolni, hogy jól zárhatóak-e a szekrények.

Jó, ha a teremben sok ablak van, lehet szellőztetni és természetes fényviszonyok között edzeni.

A jobb helyeken kapsz törölközőt, amit használnod kell saját magad és mások érdekében is, hogy ne legyen izzadsággal átitatott baktériumtenyészet minden pad.

Ha van légkondi akkor fontos, hogy rendszeresen, havonta vegyszerrel tisztítsák, ellenkező esetben penészes lesz és intenzíven, koncentráltan terjeszti a baktériumokat.

Mindenki más intenzitással edz, de akik nyáron az 5 fokra letekert, teljes erővel süvítő légkondit szeretik, azok a legkeményebben edzőkkel b…nak ki a legjobban, akik nem szégyellik azt, hogy izzadnak is. A légkondit csak szakaszosan, ésszel érdemes használni és akkor nem árt.

Felszerelés:

Praktikusan ez a legfontosabb kérdés. A legjobb márkák között említhető a TechnoGym és a Life Fitness. Ha rendelkezésre áll szinte minden szükséges ezköz, akkor adott a lehetőség, hogy magasra tedd a mércét. Ehhez persze elsősorban te kellesz, de ha nélkülözhetetlen cuccok hiányoznak a teremből akkor nehezebb a dolgod, tehát fokozott figyelmet fordíts az alábbiakra:

A kardió részleg legfontosabb ezközei:

Legalább kettő legyen mindegyikből, sőt a futópadból inkább négy, hogy csúcsidőben legyen szabad gép. Itt nyilván figyelembe kell venni az arányokat, mert egy jól menő, nagyobb teremben ez is kevés. A jobb helyeken adnak jeladót vagy pulzusmérőt is, ugyanis nélkülük használhatatlanok a gépek edzésprogramjai, amik pulzusszám alapján dolgoznak. Ha nincs pulzusmérőd és jeladót sem adnak, akkor sok olyan hasznos információtól esel el, ami segítene a fejlődésed nyomonkövetésében és a megfelelő intenzitás megtalálásában.

Az erőfejleszés legfontosabb ezközei:

A rudak ne merev tengelyűek legyenek, mert azok megnehezítik a legtöbb gyakorlat végrehajtását, valamint a súlyzótárcsák jobb, ha kerek formájúak és nem szögletesek.

Az alábbi erősítő gépek hasznos kiegészítői a fenti ezközöknek:

Láb: lábkitoló, Hack-gép, combhajlító és combfeszítő, álló vádlizó

Törzs: hasprés gép, alsó hát erősítő, törzs fordító-rotary torso

Hát: csigás evezőgép, evezőgép melltámasszal, lehúzó hátgép

Mell: melltől nyomó gép, tárogató gép

Váll: vállból nyomó gép

Mell-hát: tolódzkodó-húzódzkodó gép

Jó ha van két egymással szemben álló, állítható magasságú csiga is, ami még rengeteg gyakorlat elvégzését lehetővé teszi. Az ülő gépek hasznosak azoknak akiknek magas a vérnyomásuk vagy jelentős túlsúlyuk van. Végül, de nem mellékesen jó szolgálatot tesz egy testösszetételt is mérő mérleg. Ha ezek az ezközök megvannak, már csak rajtad múlik hova fejlődsz…


A Holiday Beach Wellness-ben tartom az edzéseket.
(Budapest III. kerület, Római part)

Kellemes, vidám légköre, korszerű és sokoldalú felszereltsége miatt az egyik legideálisabb edzőterem. Tágas, tiszta és minden rendelkezésedre áll a változatos és hatékony edzésekhez.

Mindenkinek megvan a lehetősége és adottsága ahhoz, hogy egészséges, sportos legyen és jól nézzen ki. Ha reális célokat tűzöl ki magadnak fokozatosan meg fognak valósulni az elképzeléseid, ha teszel is érte.

Ha kezdő vagy és nem edzettél még rendszeresen az is remek, mert tiszta lappal indulsz. Sokan komoly károkat okoznak maguknak, mert nincsenek tisztában alapvető összefüggésekkel, edzéstechnikákkal.

A természetességet és az egészséget mindennél fontosabbnak tartom.

Cimkék: fartlek, intervall, piramis sorozat, fordított piramis sorozat, szuperszett, triszett, biszett, óriás sorozat, vetkőző sorozat, eröltetett ismétlés, előkifárasztás, izomelsőbbség elve, csaló ismétlés, negatív ismétlések